search
top

de sociale context van de omgeving

Wij vinden het belangrijk om je enige informatie te geven over het werkgebied van Sisiza-Ukusiza en het Sithand’Izingane care project. Dit is een kleine introductie en er is natuurlijk nog veel meer te vertellen.

Het Sithand’Izingane Care Project is gelegen in het midden van het gebied: Tsakane – Langaville – Kwathema  in de East Rand Johannesburg. Langaville begon ooit als een informele nederzetting, zonder enige voorziening. Er was geen water, geen elektriciteit en er waren geen wegen. De laatste jaren is dat aanzienlijk verbeterd. Er is nu water en er zijn openbare gemeenschappelijke toiletten en geasfalteerde wegen. Het hele gebied is bezig aan een inhaalrace en er worden door de overheid allerlei initiatieven gestart om de township een beter aanzien te geven. Zo werd in 2011 een groot winkelcentrum gebouwd + een eigen voetbalstadion, politie bureau, multi-pupose centre en is er nu veel tijd en energie gestoken in de infrastructuur. Helaas zijn er echter nog steeds een hoop problemen.

Het aantal inwoners groeit zo snel dat er geen exacte cijfers beschikbaar zijn. De laatste SENSUS Volkstelling in Zuid Afrika in 2012 gaf aan dat er waarschijnlijk circa 270.000 mensen zouden wonen, maar men weet eigenlijk dat het er veel meer zijn, en dat 750.000 geen verrassing is.

Verder zijn er nog nauwelijks goede voorzieningen en pas recent zijn er enige sportfaciliteiten en jeugdhuizen gebouwd. De kinderen hebben nauwelijks plek om te spelen. Jonge meisjes worden tienermoeders en gaan van school. Anderen experimenteren met drugs of alcohol.

headersmall

Als gevolg van de hoge werkloosheid hebben veel huishoudens moeite om het hoofd boven water te houden. Volwassenen zijn soms depressief, gefrustreerd en kwaad. Alcohol- en drugs leiden af en worden veel gebruikt. Dit leidt tot meer problemen zoals: hoge criminaliteit, toename van huiselijk geweld, verkrachting en misbruik van kinderen en vrouwen.

Helaas is de meerderheid van de vrouwen nog steeds economisch afhankelijk van hun echtgenoten of vaders van hun kinderen.

Sanitaire voorzieningen zijn minimaal aanwezig en mensen hebben moeite om goede hygiëne te handhaven. Infectie ziektes komen dan ook nog regelmatig voor. Daarnaast zijn veel inwoners van dit gebied geïnfecteerd met HIV / AIDS en dat leidt tot nog meer problemen. Gratis medicatie is beschikbaar maar er heerst nog steeds een groot taboe. De overheid probeert zo goed en zo kwaad mogelijk iets te doen aan deze situatie, maar het lijkt een onmogelijk gevecht. De vicieuze cirkel gaat verder.

Ondanks het hierboven beschreven sociale scenario is Langaville een plek, die de potentie heeft zich verder te ontwikkelen tot een liefdevolle en georganiseerde gemeenschap. Er zijn prachtige initiatieven en mensen staan klaar voor elkaar. Echter op dit moment vechten nog veel mensen voor hun dagelijks bestaan en is er nog een lange weg te gaan ….

top