search
top

Sithand’Izingane care project

Sithand’Izingane Care project – We houden van kinderen – is een NGO in de Tsakane/Kwathema township vlak bij Johannesburg in Zuid Afrika. In deze township wonen honderdduizenden mensen in armoedige omstandigheden. Het Sithand’Izingane Care project bied hulp aan kinderen en jongeren (en hun gezinnen) die extra getroffen zijn door armoede en door de HIV Aids epidemie.

Het project bestaat sinds 1998 en heeft in al die tijd een zeer goede reputatie opgebouwd zowel bij de lokale bevolking, als bij de lokale en internationale donoren. Het project is gelegen in Withok, tegenover de Langaville township, in de zgn. Greater – Brakpan area, 56 km ten Zuid-oosten van Johannesburg.

Het project werd in 1998 opgericht door een groep vrouwen betrokken bij twee lokale katholieke kerken: De St. Paul’s Catholic Church in Tsakane en de St. Martin de Porres Catholic Church in Geluksdal.

Alle oorspronkelijke oprichters zijn nog steeds betrokken bij het project als vrijwilligers, bestuurder of bij het opbouwwerk. De oorspronkelijke activiteit bestond met name uit voedselvoorziening voor kinderen. Zo biedt het project nu ook voorzieningen als crèches, naschoolse opvang, counseling, opleidingen en family support.

Na meer dan 11 jaar actief te zijn geweest in Geluksdal en Tsakane richt het project zich sinds 2011 ook op het verbeteren van het welzijn van de kinderen en jongeren in Geluksdal (Extension 3) en Langaville (Extensions 1, 2 en 8).

Op dit moment zijn er meer dan 700 kinderen, jongeren en hun families geregistreerd bij het Sithand’Izingane care project en biedt o.a 5 crèchevoorzieningen op verschillende locaties, en een dagelijks voedselprogramma. Daarnaast komen iedere dag minimaal 250 kinderen naar de eigen locatie voor verschillende programma’s zoals de naschoolse opvang, een warme maaltijd, counseling, educatieve programma’s, psycho – sociale ondersteuning, sport, muziek, en culturele activiteiten.

Ook hebben we een eigen tuin waar we kruiden en groente kweken voor onze maaltijden, een naaiklas, een bibliotheek en zijn we recent een jongeren programma gestart.

Sithand’Izingane care project is sinds 2000 officieel geregistreerd als een NGO in bij het Zuid Afrikaanse ministerie van Sociale zaken. Het project wordt financieel ondersteund door onder andere het Zuid Afrikaanse ministerie van sociale zaken, door de SACBC (South African Catholic Bishops Conference) en door verschillende locale en internationale sponsors.

top